Dades de contacte

   Població: Pinell de Brai;  (43594)
   Comarca: Terra Alta
   Província: Tarragona
   Telèfon: 977 426 231

El Temps a Pinell de Brai:

El tiempo - Tutiempo.net


Pinell de Brai


Quan arribem al terme del Pinell, per la carretera C-43, desprès de pujar els dos km. de costa que ens separen de l’Ebre, apareixen a l’horitzó els cims planers de la serra de Cavalls, amb la cinglera que voreja tota la vesant del Pinell i a l’esquerra s’aixeca la serra de Pàndols, amb la Punta Alta, el cim emblemàtic de 705 m. que alberga el monòlit en memòria dels soldats morts a la Batalla de l’Ebre. Aquestes dues serres separen el Pinell de la resta de la Terra alta. Això vol dir una influència més mediterrània que les terres més altes i continentals de la resta de la comarca. Al Pinell no arriben amb tanta intensitat les nevades que cauen de tant en tant, ni tampoc les espesses gebrades que del novembre al gener, no deixen veure el sol.

Història

Història Probablement, l'origen del poble és protohistòric, ja que està situat en un indret dominant i de fàcil defensa. En temps immediatament posteriors a la reconquesta es va emmurallar. El nucli antic té forma arrodonida i les cases situades a l'extrem sud i est són vertaderes muralles construïdes al límit dels cingles de la muntanya.

S'esmenta per primera vegada el castell de Pinell, l'any 1.153, en la donació del castell de Miravet als templers. Des d'aleshores restà subjecte a la Comanda de Miravet. La repoblació es produeix anys més tard, quan Pere de Colenys, preceptor de Miravet, concedeix Carta de Poblament l'any 1.198. Sembla ser que aquest primer assentament no va prosperar, ja que anys més tard, el 1.206, es concedeix la nova Carta de Poblament. Pinell queda sota la potestat senyorial dels templers, fins a la seva extinció l'any 1.317, passant llavors a ser domini de la Comanda hospitalera de Miravet. Aquesta vinculació durà fins al s.XVIII, quan va constituir una comanda pròpia, juntament amb el poble de Corbera.

El rei Carles III donà a la vila el títol de fidelíssima i la prerrogativa de tenir mercat setmanal com a reconeixement, tardà, per la seva fidelitat a FelipV, de Castella, durant la guerra de Successió.

Durant la Guerra Civil espanyola, la població de Pinell va patir greument pel fet d'estar en la zona on es va lliurar la llarga batalla de l'Ebre.



Allotjaments a Pinell de Brai


Zones d'acampada


Pinell de brai

Galeria


Punts d'interès turístic